Avondtocht Engelsmanplaat

Avondtocht

Engelsmanplaat

Zonnewendetocht

     een wadlooptocht bij ondergaande zon   


Onderweg naar Engelsmanplaat krijgt u een warme maaltijd aan boord. Daarna een tocht met een gids  op de plaat.

De Engelsmanplaat is een kale wadplaat gelegen tussen Schiermonnikoog en Ameland. Tijdens hoogwater steekt nog maar een klein deel van de plaat boven water uit. Gedurende de eb valt een eindeloos stelsel van zandplaten en geulen droog. De ondergrond bestaat voor een groot deel uit hard zand. Midden op de plaat staat het zogenaamde drenkelingenhuisje en een groot houten baken. De plaat is zo uitgestrekt dat je er met gemak een wandeling van 2,5 uur kunt maken.De avondtocht start in de visserijhaven van Lauwersoog.

Om 17:45 uur kunt u inschepen aan boord van de Boschwad. Zorg dat u op tijd bent want i.v.m. het getij kan niet gewacht worden op laatkomers. Tijdens de overtocht naar de Engelsmanplaat wordt een warme maaltijd geserveerd. Bij aankomst op Engelsmanplaat zet de Waddenschipper het schip met de boeg tegen de zandplaat. Via een ladder aan de boeg verlaat u het schip. Voordat u op de “droge” plaat staat moet u een klein stukje door ondiep water waden. Meestal is dat kniediep maar een enkele keer reikt het water wel eens tot de billen. Reserve broek en onderbroek moeten daarom van huis worden meegebracht. Tijdens de wandeling wordt grotendeels over een stevige ondergrond van zand gelopen. In verband met (scherpe) schelpen is het verstandig iets aan de voeten te dragen. Alles is eigenlijk wel goed: (oude)sportschoenen, surfschoenen, sandalen, laarzen.

De wandeling wordt gemaakt bij het licht van de ondergaande zon. Kort na terugkomst aan boord zal de zon om ongeveer 22.00 uur onder gaan. Een uur later zal de Waddenschipper de Boschwad weer afmeren in de haven van Lauwersoog.

Waar moet u zijn?

Visserijhaven te Lauwersoog

*tom-tom: haven 46 / 9976 VN

*parkeerplaats 4 is vlak bij de boot (gratis parkeren)


Kaartje van visserijhaven kunt u vinden bij 'Contact'

Eten en drinken

Tijdens de overtocht van Lauwersoog naar de Engelsmanplaat krijgt u een warme maaltijd aangeboden. Aan boord kan koffie, thee, frisdrank, alcohol tegen contante betaling worden gekocht en ook e.v.t. kleine versnaperingen zoals koek en snoep.

Meenemen

  • regenjas en warme trui
  • Goed passende (sport)schoenen met sokken of surfschoenen
  • korte broek
  • extra (onder)broek en handdoekje (deze kunnen tijdens wandeling aan boord blijven liggen)